Zrenjanin: Ništa od proizvodnje tepiha

Bez autora
Jun 15 2011

Tepisi Velikog Bečkereka (TVB), preduzeća koje je pre pet godina osnovano u Zrenjaninu u halama nekada čuvene industrije tepiha „Proleter“, i pored svih dosadašnjih najava, po svemu sudeći, neće obnoviti tepiharsku delatnost. Naime, na ulazu u zapušteni industrijski kompleks nekadašnjeg „Proletera“ u sredu je osvanula tabla TVB kojom se prostor bivše tepihare nudi u zakup, a za proizvodnju i skladištenje. Menadžment nije raspoložen za bliža objašnjenja novog poslovnog angažmana. Vlasnik, ruski biznismen Vladimir Antonov, već dugo nije u Srbiji, a osim njega niko nije nadležan za davanje informacija. Antonov je uglavnom na relaciji Moskva - London. Prema poslednjim informacijama, kupio je nekadašnjeg premijerligaša, a sada člana Čempionšipa - engleski fudbalski klub Portsmut.

Zrenjanin: Ništa od proizvodnje tepihaTepisi Velikog Bečkereka (TVB), preduzeća koje je pre pet godina osnovano u Zrenjaninu u halama nekada čuvene industrije tepiha „Proleter“, i pored svih dosadašnjih najava, po svemu sudeći, neće obnoviti tepiharsku delatnost.

Naime, na ulazu u zapušteni industrijski kompleks nekadašnjeg „Proletera“ u sredu je osvanula tabla TVB kojom se prostor bivše tepihare nudi u zakup, a za proizvodnju i skladištenje. Menadžment nije raspoložen za bliža objašnjenja novog poslovnog angažmana. Vlasnik, ruski biznismen Vladimir Antonov, već dugo nije u Srbiji, a osim njega niko nije nadležan za davanje informacija.

Prema saznanjima „Novosti“, Antonov je uglavnom na relaciji Moskva - London. Prema poslednjim informacijama, kupio je nekadašnjeg premijerligaša, a sada člana Čempionšipa - engleski fudbalski klub Portsmut. Za klub poznat po brzoj promeni vlasnika (u jednom trenutku pripadao je Ličaninu Milanu Mandariću) Antonov je platio 20 miliona funti. Uz obavezu da vrati dugove Portsmuta od 82 miliona funti!

„Proleter“ je 2007. ruski biznismen kupio za 157 miliona dinara, a radnici su tvrdili da je zatekao zalihe tepiha i druge robe znatno više od iznosa plaćenog za fabriku. Na lageru je imao i 30 tona gotovog prediva, sasvim dovoljno za obnavljanje proizvodnje.

U zvaničnom predstavljanju nove fabrike TVB, kojoj je dao ime po predratnoj tepihari, preteči „Proletera“, Antonov je najavio „drugi život“ fabrike, povratak radnika u pogone i osvajanje evropskog i svetskog tržišta. Međutim, osim što je rasprodao zalihe i mašine (a „zaboravio“ da plati neke komunalne takse i obaveze prema gradu), ruski biznismen svih ovih godina izgleda da nije ni pomišljao na obnovu proizvodnje. Sporadično je izdavao hale drugim firmama. Sada je, očigledno, rešio da se ozbiljno bavi rentiranjem, verovatno u uverenju da je Zrenjanin još privlačan za strane investitore.

Traže plate iz 1999.

Blizu hiljadu bivših radnika „Proletera“, koji već sedam godina u stečajnom postupku pred ovdašnjim Privrednim sudom bezuspešno potražuju plate iz 1999, izgubili su svaku nadu da će razboji biti ponovo pokrenuti. Stevica Kuzmanov, bivši direktor, a sada predsednik odbora poverilaca „Proletera“, najavljuje da će se tek pozabaviti gazdom fabrike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik